WORLD IPv6 LAUNCH DAY is 6 June 2012 – The Future is Forever

IPv6 si viitorul internetului

World IPv6 Launch Day

Asa cum toti ne asteptam, iata ca inevitabilul s-a produs si a venit clipa ca noua tehnologie IP sa isi intre pe deplin in drepturi. Astfel, foarte multe companii mari cum ar fi Cisco, Google, Facebook, Yahoo, au decis sa se alature lansarii oficiale a IPv6 care are loc in data de 6 iunie 2012. LEX Media Concepts va lua parte de asemeni la acest eveniment, oferind site-urile administrate de noi pe tehnologie IPv6 (lexmedia.ro este disponibil in acest moment prin IPv6 la adresa http://ipv6.lexmedia.ro/).Afla mai multe pe pagina oficiala a evenimentului World IPv6 Launch Day. Poti urmari masuratorile facute, cu update la fiecare ora, accesand pagina Masuratori IPv6. LMC IPv6 Access Status

Toate adresele IPv4 au fost alocate

IANA a alocat deja toate adresele IPv4 catre RIR-uri iar pana la finele anului 2011 toate aceste adrese vor fi alocate catre utilizatorii (ISP, companii si altii). Trecerea la IPv6 nu este doar inevitabila ci si necesara, noua tehnologie aducand cu sine si multe caracteristici noi.

Numarul magic, 2128

Numarul adreselor IPv4 este de 4.294.967.296 adrese, adica 232. Numarul adreselor IPv6 este de 2128, adica 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 adrese! Acest numar foarte mare va permite conectarea la internet a unui numar mult mai mare de divece-uri, printre altele eliminand nevoia de NAT. Cititi mai multe despre acest subiect puteti citi pe Wikipedia, pagina IPv6 in limba romana sau engleza.

Dual Stack

Am optat pentru Dual Stack. Asta va permite implementarea in paralele a IPv4 si IPv6. Sistemele folosind dual stack vor avea acces la continutul IPv6 disponibil pe internet precum si la cel IPv4.

Am acces IPv6?

O intrebare pe care o veti auzi din ce in ce mai des in urmatoarele luni. Pentru a test conectivitatea sistemului dumeavoastra la reteaua IPv6 accesati pagina http://netalyzr.icsi.berkeley.edu/m=ipv6day-lex sau http://test-ipv6.com/. Daca veti obtine un rezultat negativ iata cateva lucruri pe care trebuie sa le verificati:
  • daca folositi 6to4: asigurati-va ca portul 41 nu este blocat in firewall
  • daca providerul dvs. nu ofera 6to4: incercati tunnelbroker.net, sixxs.net, or gogo6 aka freenet6
  • daca folositi Toredo: asigurati-va ca portul UDP 3544 nu este blocat si permite comunicare in ambele sensuri
  • daca testul MTU nu este trecut: micsorati valoarea MTU si asigurati-va ca mesajele ICMP6 type 2 sunt permise
  • daca aveti un router acasa opriti tunneling-ul in cazul in care probiderul dvs. nu v-a sugerat altfel
  • daca sunteti intr-o companie: contactati departamentul IP

World IPv6 Test Day

LMC IPv6 Access Status Acesta a fost un test condus de catre ISOC (the Internet Society) pe 8 iunie 2011. In aceasta zi multe dintre companiile mari cum ar fi Google, Facebook, Akamai, Yahoo, Microsoft, au oferit acces prin IPv6 la site-urilor lor, iar LEX Media Concepts a fost una dintre cele doua companii din Romania care au luat parte la acest test. Afla mai multe pe pagina oficiala a evenimentului World IPv6 Test Day.